Zastupnik Veljko Kajtazi za vrijeme službenog posjeta Republici Indiji razgovarao o odnosu romske zajednice i Indije

 • EnglishEnglish
 • 0
  310

  Saborski zastupnik Veljko Kajtazi boravio je u devetodnevnom službenom posjetu Republici Indiji kao predsjednik Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

  U sklopu putovanja koje je organizirano uz podršku indijskog Ministarstva vanjskih poslova, zastupnik Kajtazi posjetio je gradove New Delhi, Bangalore i Mumbai te održao niz sastanaka na temu suradnje Republike Hrvatske i Republike Indije. Posebno,  niz sastanaka bio je usmjeren na odnose romske zajednice u svijetu u odnosu na Republiku Indiju vezano za nedavnu raspravu koja je otvorila pitanje priznavanja romskog naroda kao indijske dijaspore ili osoba indijskog porijekla (People of Indian origin).

  U New Delhiju posjetio je Parlament Republike Indije te ga je kao domaćin na posebnoj večeri organiziranoj u čast njegovog dolaska ugostio indijski parlamentarac i predsjednik Indijskog vijeća za kulturnu suradnju Dr. Vinay Sahasrabuddhe.  Na večeri su se okupili brojni predstavnici akademske zajednice, nevladnih i vladnih organizacija te istaknuti pojedinci koji se bave istraživanjima vezanim za romsku zajednicu.

  Foto: Facebook/VK

  Na samom početku posjeta zastupnik je položio cvijeće i odao počast nacionalnom heroju Mahatmi Gandhiju na središnjem Raj Ghat memorijalu, a posjet nastavio sastanakom s državnim ministrom za vanjsku politiku Republike Indije g. M.J. Akbar u Ministarstvu vanjskih poslova. Sastanak je također s ciljem razmjene informacija o spomenutim procesima. Na sastanku je bio prisutan i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Indiji Nj. E. g. Petar Ljubičić.

  Foto: Facebook/VK

  Zastupnik Kajtazi je iskoristio posjet i za povezivanje i druženje s članovima ARSP-a (Antar Rashtriya Sahyog Parishad), organizacijom koja se bavi povezivanjem Indije i indijske dijaspore u svijetu. Na prezentaciji održanoj u uredu ARSP zastupnik je izložio probleme s kojima se romska zajednica suočava te izrazio nadu o procesu priznavanja romskog naroda kao indijske dijaspore. Predstavnici ARSP-a najavili su i organiziranje konferencije u povodu obilježavanja 1000 godina migracija romskog naroda iz Indije koja bi trebala biti održana u New Delhiju u studenom ove godine.

  Prezentacija o Republici Hrvatskoj i položaju nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj bila je  zanimljiva i studentima europskih studija na Jawaharlal Nehru Sveučilištu u New Delhiju koji su pokazali poseban interes za brzu tranziciju i oporavak naše države nakon 1990-ih godina.

  Foto: Facebook/VK

  U Bangaloru, poznatom kao sjedištu poznate indijske IT industrije, zastupnik Kajtazi održao je sastanak s profesorom S. Sadagopan, direktorom IIIT Bangalore i njegovim suradnicima. IIIT-B, ili međunarodni Institut za informacijske tehnologije, fokusira se na obrazovanje, istraživanje, poduzetništvo i inovacije te je najveća institucija takvog tipa u Republici Indiji.

  Posjet kampusu tvrtke Infosys u indijskom Bengaluru i sastanak sa izvršnim potpredsjednikom tvrtke g. Binodom Hampapurom potvrdio je dobru povezanost instituta za obrazovanje i tržišta rada u kojem je prosjek dobi zaposlenika 27 godina. Infosys je najveća indijska IT tvrtka koja surađuje s najvećim imenima u IT industriji kao što su Apple i Microsoft, a prošle su godine otvorili ured u Karlovcu u kojem zapošljavaju više od 100 inženjera.

  Foto: Facebook/VK

  U Mumbaiju je zastupnik održao sastanak s vodstvom India-EU gospodarske komore u Mumbaiju te obavio zanimljive razgovore s bivšom veleposlanicom Republike Indije i predsjednicom think-tankom Gateway House: Indian Council on Global Relations gđom Neelam Deo.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime