Izložbom Veija Baltzara otvoren 14. Culture Shock Festival u Križevcima

0
76
Foto: Culture Shock Festival Križevci

Jučer je započeo 14. po redu Culture Shock Festival u Križevcima. Tako je sinoć otvorena putujuća izložba Veija Baltzara “Through Miranda’s Eyes/Kroz Mirandine oči” koja se bavi bolnom i još uvijek nedovoljno osviještenom temom nacističkog holokausta nad europskim Romima. Tema je obrađena kroz osobnu priču Mirande – jedne od preživjelih žrtava čija višestruko manjinska pozicija, kao žene i kao Romkinje, baca novo, intimno i ljudsko svjetlo na jednu od najvećih tragedija novije povijesti čovječanstva. Izložba je dio jedno i pol godišnjeg projekta kojim je autor educirao publiku o romskom holokaustu.

Nakon Zagreba, Varaždina, Koprivnice i Križevaca zakazana je njeno predstavljanje briselskoj publici u Europskom parlamentu 20. ožujka.

Culture Shock Festival ove godine kroz svoj program na više lokacija (Klub Kulture, Galerija K2, Razvojni i tehnološki centar) nudi 31 kulturno-umjetnički događaj.

Festival koji svake godine predstavi barem jedno važno umjetničko ime ni ove godine nije podbacio, pa će Križevčani danas moći uživati u projekciji filma “Gazda : početak” redatelja Daria Juričana. Da sve ne protekne u ozbiljnom tonu, pobrinut će se jedna od najpoznatijih slovenskih komičarki Marina Ipša, koja je svojedobno napunila čak i Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski. Valja izdvojiti još i performans Vlaste Delimar pod nazivom “Pravo na orgazam iznad 60-e”; koncert Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, kao i projekciju “Bitke za Macolu”, dokumentarnog filma popularne stranice Nogometne ikone.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime