Vizije za novo čovječanstvo iz perspektive prve generacije visokoobrazovanih Rom(a)kinja

0
234
Foto: ERIAC.org

Nakon šest uspješnih događaja u Sevilli, Krakovu, Budimpešti, Pragu, Rimu i Bukureštu, u Berlinu se održao Međunarodni kulturni program nedavno osnovanog Europskog romskog institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) čime je prva generacija Romkinja i Roma znanstvenika i obrazovanih kulturnih djelatnika dala svoj doprinos romskom pokretu koji je današnji oblik poprimio na prvom Svjetskom kongresu Roma održanom još 1971. godine. 

Ideja i rad ERIAC-a prethodnih nekoliko mjeseci u punom smislu riječi opravdavali su ideju romske umjetnice Ceija Sztojke čiju smo izložbu nedavno mogli vidjeti i u Zagrebu, da će krv romskih žrtava nove generacije pretvoriti u zlato. 

Foto: ERIAC.org

Zlatna pozadina iz slova ERIAC, ugledan ured samo nekoliko stotina metara od njemačkog Bundestaga i vrhunska predstava osmišljena i provedena u djelo od strane mladih romskih glumaca pod nazivom “Romska vojska”, u najboljem je svjetlu predstavila, ne samo probleme Roma, nego i ono što Romi nude Europi u 2018. godini.

ERIAC i romska zajednica s njim je tako u punom svjetlu zablještala u samom središtu Berlina, ne samo kao žrtva ili kao “narod slučaj” za koji se češće veže riječ problem nego za bilo koji drugi, nego kao ponosna i organizirana skupina mladih ljudih koji vlastitu sudbinu, u jednakopravnom odnosu sa partnerima u Vijeću Europe, Vladi Savezne Republike Njemačke i Zakladom Otvoreno društvo, uzima u svoje ruke.

Foto: ERIAC.org

Profesorica indijskog porijekla Gaytri Chakravorty Spivak sa Sveučilišta Columbia (SAD) zajedno s izvanrednim romskim aktivistima i znanstvenicima – Dr. Ethel Brooks (Sveučilište Rutgers, SAD), Dr. Nicoletom Bitu (predsjednica glavnog odbora RomArchivea), Williamom Bilom (predsjednik udruge Glas Roma iz Francuske – Las Voix des Rroms), Dr. Angelom Kocze (CEU), Timeom Jungaus (izvršna direktorica ERICA-a) raspravljali su o tranformativnom potencijalu i transnacionalnim savezima i moći periferije koja može obnoviti društvenu koheziju.

Drugim rječima, po prvi puta, Romkinje i Romi, artikulirano traže promjenu u kulturnom i političkom diskursu koji će od Roma kao problema pokazati da su Romi prije svega potencijal Europe – i danas i sutra. 

Romska zajednica i njezina umjetnička i kulturna scena je vibrantan i inspirirajući prostor, nimalo onakav kakvog su ga do sad dožiljavali i prezentirali gadže (ne-Romi) čiju dominantnu perspektivu utjelovljuju vizije Emira Kusturice i sličnih. Ona je i prostor samoemancipacije i kritike vlastite zajednice u kojoj su žene često predvodnice. 

Budući rad ERIAC-a pokazat će hoće li on dovoljno mobilizirati i hoće li dati relevantne odgovore za europski projekt u krizi.

Ukoliko je suditi po prepunom berlinskom kazalištu Maxim Gorki pred kojim je izvedena “Romska vojska” razloga za zabrinutost za novu romsku generaciju nema.

Foto: ERIAC.org

Cjelokupnom projektu osobno su dali i saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” gđa Suzana Krčmar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime