Minority SafePack – 600.000 europskih građana podržalo inicijativu: Jesi i ti među njima?

Foto: Facebook/Minority SafePack

Europska građanska inicijativa pod nazivom “Minority SafePack” prikupila je 600.000 potpisa kojim želi poduzeti konkretne mjere za osiguranje opstanka svojih jezičnih i nacionalnih manjina. To znači da je za preostala dva mjeseca, koliko inicijativa još traje, potrebno skupiti 400.000 potpisa, a ukoliko još uvijek niste dali svoj doprinos, to možete učiniti na službenoj internet stranici inicijative.

Usvajanje skupa pravnih akta kojima bi se poboljšala zaštita pripadnika nacionalnih i jezičnih manjina te pojačala kulturna i lingvistička raznolikost u Uniji samo su neki od ciljeva FUENA-a (Federal Union of European Nationalities) koji je inicijativu započeo u travnju prošle godine. Na Phralipenu smo o istoj pisali ovdje, a napominjemo da je za ostvarivanje cilja potrebno skupiti najmanje 1 milijun potpisa širom Europe iz najmanje 7 od 28 država članica. Cilj je u Hrvatskoj prikupiti 8.250 potpisa, koliko iznosi prag, a trenutno ih je prikupljeno samo 316 što čini 3,83% od ukupnog broja. Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i njeni suradnici na terenu aktivno sudjeluju u skupljanju potpisa koji mogu dati svi građani EU-a (državljani određene države članice) koji imaju dovoljno godina da imaju pravo glasati na izborima za Europski parlament.

Foto: screenshot/minority-safepack.eu

Što nakon prikupljanja potpisa?

Nakon što su prikupili dovoljno izjava o potpori, organizatori moraju od nadležnih nacionalnih tijela u svakoj državi članici u kojoj su prikupljali izjave o potpori zatražiti potvrđivanje broja valjanih izjava o potpori prikupljenih u pojedinoj zemlji. Nacionalna tijela moraju u roku od tri mjeseca potvrditi broj valjanih izjava o potpori. Izjave će provjeriti na temelju prikladnih provjera koje se mogu zasnivati na nasumičnom uzorku. Nakon što su od nadležnih nacionalnih tijela (najmanje sedam) primili potvrde kojima se dokazuje da su prikupili potreban broj izjava o potpori (ukupno milijun i najmanji potreban broj u najmanje sedam država članica), mogu inicijativu podnijeti Komisiji zajedno s informacijama o potpori i financiranju koje su primili za inicijativu.

U roku od tri mjeseca nakon podnošenja inicijative:

  • predstavnici Komisije sastat će se s organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom;
  • organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu;
  • Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere eventualno predložiti kao odgovor na građansku inicijativu i razloge svoje odluke.

Odgovor u obliku komunikacije službeno će donijeti Kolegij povjerenika te će biti objavljen na svim službenim jezicima EU-a. Ukoliko komisija prihvati inicijativu, počinje zakonodavni postupak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime