Festival suvremenog židovskog filma ovu godinu posvećuje stradavanju Roma u Drugom svjetskom ratu

Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj daleko je od idealnog, navodi Katarina Juras. Podsjeća na izvješća o ljudskih pravima za Hrvatsku u kojima se, nažalost, i dalje spominju diskriminacija i nasilje prema pripadnicima manjina, ženama i djeci.

Foto: pixabay.com

Festival suvremenog židovskog filma već početkom godine započeo je s programom posvete stradavanju Roma u Drugom svjetskom ratu. U Muzeju za umjetnosti i obrt otvorena je izložba “Rekvijem za Auschwitz” austrijsko-romske autorice Ceije Stojke. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je izvedbom dječje opere “Brundibár” u Centru za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust na mjestu stare tvornice ulja u Zagrebu i dva dana kasnije u Muzičkoj akademiji.

“Još 2016. godine gospođa Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, dala je prijedlog za izložbu ove cijenjene umjetnice. Zanimljivo je upravo to što je gospođa Ranetzky imala priliku upoznati Ceiju Stojku i taj susret je ostavio snažan dojam na nju. Priča iza ovih radova ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, pa tako je i gospođa Ranetkzy na sebe preuzela zadaću prenošenja sjećanja kao i borbe protiv zaborava. Upravo zbog toga nam je drago da smo uspjeli ostvariti ovu izložbu”, izjavila je Katarina Juras, stručna suradnica za razvoj kulturnih djelatnosti pri Festivalu suvremenog židovskog filma.

Festival tolerancije je najpoznatiji i najopsežniji program u organizaciji Udruge Festival suvremenog židovskog filma, no Udruga kroz godinu organizira i brojne druge programe. Tu valja spomenuti izložbe, radionice, okrugle stolove, skupove, nastupe glazbenika i sl. Jedna od glavnih djelatnosti udruge provođenje je brojnih kulturnih i obrazovnih programa diljem Hrvatske ali i u inozemstvu. Jedan od najposjećenijih programa su Edukacijska jutra na kojima je od 2009. godine pa do danas sudjelovalo preko 22000 učenika. Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj daleko je od idealnog, dodaje Juras. Podsjeća na izvješća o ljudskih pravima za Hrvatsku u kojima se, nažalost, i dalje spominju diskriminacija i nasilje prema pripadnicima manjina, ženama i djeci.

“Upravo zato je važno od malih nogu učiti djecu toleranciji, uvažavanju i poštivanju.”

Također naglašava da djeca o holokaustu znaju vrlo malo, da u školskim programima nema dovoljno prostora za dublji ulazak u temu kao i to da se čini da djeca imaju dojam kako se Drugi svjetski rat, zajedno sa svim strahotama koje su se događale, dogodio nekad davno, da je to samo dio neke knjige iz povijesti, nekog dokumentarca, filma, možda na to gledaju i kao na nekakvu fikciju. Upravo ponukana navedenim razlozima Udruga već godinama provodi svoje programe izvaninstitucionalnog obrazovanja o holokaustu.

“Kad pred djecu na Edukacijskim jutrima stane gospodin Branko Lustig koji je sam kao dijete prošao teror Auschwitza i Bergen-Belsena, nakon što im on ispriča svoja sjećanja, stvari se mijenjaju. Vjerujem da takav susret ostavlja snažan dojam na djecu.”

Izložba Ceije Stojke izazvala je veliki interes škola, i osnovnih i srednjih. Vodstva su najavljena za skoro svaki dan.

“Njeni radovi, posebice crteži ostavljaju snažan dojam, šokiraju, puni su bola i tjeskobe, ali bez obzira na to, o ovim stradanjima treba pričati, treba djecu upoznavati s njima. Ceija Stojka je cijeli svoj život posvetila tome da javnosti govori o onome što je proživjela njena obitelj upravo zato da se nikad više niti jednoj osobi ne bi nešto takvo dogodilo.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime