Predstavnici stradalničkih naroda: “Potrebno izmijeniti stalni postav JUSP-a Jasenovac i nastaviti bojkot”

 • EnglishEnglish
 • Činjenica da Savjet spomen-područja Jasenovac do sad nije formiran, da su svi oni koji bi u njemu trebali sjediti izrazili nezadovoljstvo sa stalnom postavkom, ali i radi ostalih problema da se naslutiti da će i 2018. godine biti organizirano nekoliko zasebnih komemoracija, a da predstavnici stradalničkih naroda neće biti prisutni na onoj u organizaciji Vlade Republike Hrvatske. 

  0
  280
  Foto: Phralipen

  Jučer, 31. siječnja, održan je sastanak u Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac s predstavnicima IHRA-e (International Holocaust Remembrance Alliance – Međunarodni savez za sjećanje na holokaust).

  Sastanku su prisustovali predstavnici srpske, židovske i romske zajednice u Republici Hrvatskoj te predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Ekspertni tim IHRA-e činili su Bruno Boyer ispred Memorijalnog centra Shoah iz Francuske, Thomas Lutz ispred povijesnog muzeja Topografija terora iz Njemačke te iz Kuće Anne Frank iz Nizozemske Nevena Bajalica.

  Raspravljena je tema izmjene stalnog postava Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, pitanje obrazovanja o holokaustu, te pitanje održavanja paralelnih komemoracija u protekle dvije godine u Spomen području Jasenovac. 

  U ime romske zajednice saborski zastupnik Veljko Kajtazi prezentirao je što je sve učinjeno u odnosu na romsko groblje Uštica te prezentirao buduće aktivnosti sukladno Operativnom programu Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu za razdoblje 2017. – 2020. g. Posebno je istaknuo da se obilježavanjem 2. kolovoza Romi ne izdvajaju posebnom komemoracijom već da ih je “netko drugi izdvojio još prije sedamdeset godina”. U kontekstu toga prezentirao je i idejno rješenje Muzeja sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu Uštica koji bi nastavno na spomenuti Operativni program Vlade trebao biti dovršen do 2020. godine.

  Predstavnici židovske nacionalne manjine Sanja Zoričić Tabaković istaknula je kako trenutna izložba ne prikazuje da se radilo o logoru smrti već da posjetitelj steče dojam da je riječ o običnom radnom logoru. Ognjen Krauss za problem je okrivio politiku odnosno nadležno ministarstvo koje do sad nije formiralo Savjet Spomen-područja Jasenovac kao obaveze koja proizlazi iz Zakona o spomen-području Jasenovac.

  Po jednoga člana kao svoje­ga predstavnika u Savjet imenuje Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture, Općina Jasenovac, preživjeli logoraši, Savez antifašističkih boraca Hrvatske, romska, srpska i židovska nacionalna ma­njina, a ravnate­lj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac po položaju je član Savjeta.

  Predstavnica Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić posebno je istaknula propadanje i uništavanje objekata područja spomen-područja udaljenih od središnjeg dijela kompleksa, nedostatno financiranje javne ustanove te potrebu obilježavanja stradanja u Drugom svjetskom ratu i na drugim mjestima u Republici Hrvatskoj.

  Predsjednika SABA-e Franjo Habulin također je istaknuo nezadovoljstvo s trenutnim postavom te potrebu da što veći broj učenika posjeti kompleks u sklopu redovnog kurikuluma u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

  Činjenica da Savjet spomen-područja Jasenovac do sad nije formiran, da su svi oni koji bi u njemu trebali sjediti izrazili nezadovoljstvo sa stalnim postavom, ali i radi ostalih problema da se naslutiti da će i 2018. godine biti organizirano nekoliko zasebnih komemoracija, a da predstavnici stradalničkih naroda neće biti prisutni na onoj u organizaciji Vlade Republike Hrvatske. 

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime