77. sjednica SNM-e: Na javni poziv stiglo 1080 prijedloga udruga nacionalnih manjina

0
88
Foto: Phralipen.hr

U Vladi Republike Hrvatske održana je u četvrtak, 25. siječnja 2018. godine, 77. sjednica Vladinog Savjeta za nacionalne manjine, a obilježila ga je rasprava o velikom broju prijava na javni poziv Savjeta te prijedlog da se broj zaposlenih u stručnoj službi Savjeta poveća kao i potreba da se za arhiv Savjeta osiguraju dodatni prostori. 

Nako brzog usvajanja Programa rada Savjeta i Poslovnika o radu Povjerenstva za raspodjelu sredstava udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za ostvarivanje programa programa kulturne autonomije nacionalnih manjina u području informiranja, izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija te ostalih programa, predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer je zaključio kako je u Savjet pristiglo čak 1080 prijedloga na javni poziv koji za 20 milijuna kuna prelaze mogućnosti sukladno osiguranim 32.400.000 kuna iz državnog proračuna.

Raspravljena je i potreba da se broj zaposlenih u stručnoj službi Savjeta s postojeći pet poveća za još barem dva o čemu je poztivne zaključke ranije već donio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Jednoglasno je prihvaćen i zahtjev Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj da dobiju grb i zastavu.

Grb i zastava bošnjačke nacionalne manjine u Republici HrvatskojDio sjednice ponovo je bio posvećen inicijativi prikupljanja potpisa o kojem smo ranije pisali u okviru Manjinske SafePack inicijative (MSPI) koju je pokrenula Federalistička unija evropskih narodnih grupa (FUEN), a koju su podržale sve važnije krovne udruge nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime