Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta

0
341

Na današnji dan prije 73 godinu, 27. siječnja 1945. godine, oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. Povodom tog događaja danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a sve u svrhu podizanja svijesti o sudbinama onih koji su stradali u holokaustu.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen obilježava se 2. kolovoza kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Ovaj datum, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom Drugog svjetskog rata. Tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačka, važilo je zakonodavstvo unutar kojega su donesene i odredbe o rasnoj pripadnosti, a koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

U cijeloj Hrvatskoj se u čast tog spomen-dana održavaju raznovrsna dešavanja. U Zagrebu je u četvrtak, 25. siječnja, otvorena izložba “Rekvijem za Auschwitz” austrijsko romske autorice Ceije Stojke o kojoj smo pisali ovdje. Tako će se izvesti i prva hrvatska izvedba dječje opere Brundibar 27. siječnja u 17 sati u Centru tolerancije, a druga izvedba 29. siječnja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime