ERIAC: Predstavljanje Roma kroz umjetnost, kulturu, povijest i medije

0
295
Foto: facebook/ERIAC

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) osnovan je 2017. godine u Berlinu. Predstavlja zajedničku inicijativu Vijeća Europe, Zaklade Otvoreno društvo i inicijative Roma čelnika – Alliance for the European Roma Institute.

ERIAC potiče suradnju među umjetnicima i intelektualcima iz cijele Europe, s ciljem jačanja samopouzdanja Roma i smanjenja predrasuda te predstavljanja umjetnosti, kulture i povijesti Roma u Europi.

Osnivanje Instituta pokrenuo je, među ostalima, glavni tajnik Vijeća Europe T. Jagland. Podršku u institucionalnom smislu Institu ne dobiva samo od Vijeća Europe, već i od Zaklade Otvoreno društvo. Vlada  Savezne Republike Njemačke Institutu pomaže, primjerice, financijskim sredstvima za određene projekte. Program pod nazivom “International Cultural Outreach Program” financira njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, a on obuhvaća niz događanja u raznim gradovima, kao, primjerice u Budimpešti, Krakovu, Pragu i Rimu.

ERIAC postoji radi povećanja samopoštovanja Roma i smanjenja negativnih predrasuda većinskog stanovništva prema Romima putem umjetnosti, kulture, povijesti i medija.

Foto: Facebook/European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC

Institut djeluje kao međunarodno kreativno čvorište za potporu razmjene kreativnih ideja , kulturnim područjima i romskim identitetima. ERIAC želi biti promotor romskih doprinosa europskoj kulturi i talentu, uspjehu i postignućima te dokumentirati povijesno iskustvo romskih ljudi u Europi. On postoji kao komunikator i javni edukator kroz širenje pozitivne slike i znanja o romskim ljudima za dijalog i izgradnju uzajamnog poštovanja i razumijevanja.

Glavni dugoročni ciljevi ERIAC-a su:

– educirati i informirati neromsku populaciju o romskoj umjetnosti i kulturi i pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja između romskih i ne-romskih zajednica;

– podizanje svijesti među europskim institucijama, kreatorima politike i zainteresiranim stranama o ulozi romske umjetnosti i kulture te izgradnji širokog partnerstva diljem Europe (i šire) za potporu romske umjetnosti, kulture i zajednice.

Ured ERIAC-a u Berlinu služi kao sjedište za podršku velikoj mreži romskih pojedinaca i organizacija koje rade na području umjetnosti i kulture. Nastoji promicati aktivnosti stotinu romskih organizacija, intelektualaca i umjetnika u formiranju multilateralnih inicijativa i regionalnih saveza te ih povezati s kreatorima politike i vođama različitih nacionalnih i europskih razina.

Foto: Facebook/European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime