Alen Ahmetović – Odricanjem do uspjeha

0
1131
Foto: Phralipen

Iako je tek u kadetskom uzrastu, Alen Ahmetović se već istaknuo kao boksač na kojeg ozbiljno može računati ne samo boksački klub Leonardo, nego i hrvatska nacionalna reprezentacija. Ovaj četranestogodišnjak se boksom bavi već šest godina, a rezultati sami za sebe govore o njegovoj požrtvovnosti i radu. Osim što je triput osvojio naslov prvaka Zagreba isto toliko puta se proslavio kao prvak Hrvatske. Prošle godine je bio najbolji u kategoriji na Otvorenom prvenstvu Zagreba, dok je na Prvenstvu Hrvatske u Zadru osvojio srebrnu medalju. Dvije godine prije toga proglašen je za najboljeg mlađeg kadeta na Prvenstvu Hrvatske u Splitu.

“Boksom sam se počeo baviti s osam godina. Kao mali sam bio ratoborniji, volio sam se i potući pa je to bio logičan izbor. Trenirao sam prvo nogomet pa je tata vidio da ja nisam za to i nogomet sam zamijenio rukavicama.”

Nakon trostrukog naslova prvaka Hrvatske velika želja mu je medalja na europskom prvenstvu, a ne krije da se priprema i za Olimpijadu u Parizu 2024. godine, prelazak iz amaterskog u profesionalni boks te u konačnici osvajanje titule prvaka svijeta.

Na pitanje kako uspijeva uskladiti sportske ali i one školske obaveze Alen odgovara da mu nije lako, ali da profesori izlaze u susret i omogućavaju mu usmeno ispitivanje po dogovoru. Na taj način mu olakšavaju organizaciju vlastitog vremena jer ponekad trenira i po četiri sata dnevno, a smatra da će imati podršku škole i najesen kada planira upisati sportsku privatnu gimnaziju. Ipak, najveća podrška su mu roditelji, a upravo je s ocem došao na zakazani intervju kojeg smo dogovorili između njegovog treninga i nastave u školi.

“Jako je puno odricanja, osim Alenovog tako i mog. Drugi roditelji se odmaraju ili piju kavu po kafićima, a ja sa djecom idem po treninzima i natjecanjima. Tako i ujutro i navečer. Supruga i ja se zalažemo i dajemo sebe u njih kako bi postali bolji ljudi od nas. Jedino sportom i obrazovanjem postat će kvalitetna osoba te vjerujemo da će se to jednom isplatiti. Cijela škola, ravnateljica te stručni tim, ponosni su na njegov uspjeh i njegovo zalaganje. Također mu puno izlaze u susret kad je riječ o ispitima, ali on njima vraća na lijep način, sa svojim uspjesima i medaljom”, dodaje Alenov otac, s kojim dijeli isto ime i prezime.

Pedagoški pristup treningu bitan element svakog sporta

Alen navodi kako dosada nije doživio negativna iskustva zbog svoje nacionalne pripadnosti, dapače, da ga kolege i prijatelji podržavaju i s velikim zanimanjem prate njegove rezultate. Ipak, njegov otac navodi kako on svojim primjerom dokazuje da se može uspjeti te da postoje i Romi koji se trude, koji su obrazovani i vrhunski sportaši, aktivni su građani društva i inspiracija ljudima oko sebe.

“Ni ja se kao roditelj jednog sportaša nisam susreo sa diskriminacijom jer smo uglavnom okruženi ljudima koji su prije svega sportaši. Dečki koji s Alenom treniraju dolaze iz cijele Hrvatske pa čak i regije i tu nije bitno tko je što. Trener Pietraj ne nastupa samo kao trener nego je on ujedno i pedagog koji od njih stvara prvenstveno ljude a onda i vrhunske sportaše. U takvom prostoru nema mjesta diskriminaciji.”

Kvalitetan odnos trenera i sportaša preslikava se i na boksački ring. Tako Alen navodi Europsko prvenstvo prije dvije godine kao najupečatljivi poraz. U osmini finala izgubio je od Rumunja istaknuvši taj meč kao najveću sportsku lekciju.

“Boks je kao šah, uvijek te netko može nadmudriti”, dodaje otac Ahmetović. “Da trener nije vjerovao da Alen može postati prvak tog natjecanja ne bi ga ni poslao na njega. Te godine je bio mlađi od svog suparnika koji je bio dosta iskusniji. Alen je tada još bio klinac, svojeglav, volio se igrati, improvizirati i isprobavati i to ga je koštalo pobjede. No glavu gore, vremenom postaješ jači i dobra je stvar što je poraz doživio još dok je jako mlad.“

Prvenstvo Zagreba, državno prvenstvo i europsko zlato 

Obzirom na to da se Europsko prvenstvo održalo u Zagrebu, a i kadeti ne putuju često na natjecanja, Alenovi roditelji se dosada nisu susreli s većim troškovima vezanim za putovanja i natjecanja. Ipak, za buduće projekte se nadaju određenoj pomoći od Zagrebačkog boksačkog saveza kao i pomoći s kupnjom opreme od strane kluba. Za ostale troškove se moraju sami pobrinuti.

Kao i njegovi vršnjaci i Alen uživa u slušanju glazbe i igranju igrica, onda, kad mu za to preostane vremena. Ipak, jasno zna koji su mu planovi za ovu godinu.

“Imamo prvenstvo Zagreba u veljači. To moram osvojiti. Imam dobru konkurenciju, u mojoj kategoriji je bivši europski prvak. To je vrlo važno jer mnogo dečkiju nema tu mogućnost i onda osjete taj nedostatak kad izađu vani igrati. Dat ću sve od sebe da ga pobijedim jer mislim da sam bolji. Nakon toga slijedi državno prvenstvo, a onda idem po europsko zlato.”

Alen kao uzora navodi Floyda Mayweathera, a od legendi Muhammada Alija i Mikea Tysona. Također, zahvaljuje zastupniku Kajtaziju na prijemu u Hrvatski sabor.

“Predivan je bio doživljaj posjetiti Hrvatski sabor. Zastupnik Kajtazi, vođen svojim primjerom, ima razumijevanja za sportaše”, završava Alen.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime