Vasilica za dobro zdravlje, sreću i blagostanje

0
799
Foto: pixabay.com

Dio Roma, osobito onih iz Srbije, Crne gore, Makedonije i s Kosova, ovih dana slavi Vasilicu.  Vasilica ili Vasiljevdan predstavlja tradicionalni praznik kojim se obilježavaju narodni običaji u kojem je pažnja posvećena guski koja se kolje okrenuta prema istoku. Tradicija kaže da to donosi sretnu i uspješnu godinu. Romska Nova godina slavi se od 13. siječnja navečer do 17. siječnja u svrhu izražavanja zahvalnosti Bogu i poštovanja guski. Prema legendi Romima je, koji su bježeći preko vode od užasa osvajača, pomogao Bog poslavši im guske kako bi se spasili od utapanja.

Tako Romi u Makedoniji osim svojih religijskih praznika, ovisno s kojom se religijskom skupinom poistovjećuju, slave i tradicijske praznike. Obično, ti praznici identificiraju se s praznicima drugim naroda koji se slave na isti dan iako se slave iz posve drugačijih razloga. Svake godine na 12. siječanj žrtvuju se guske i sve do 14. siječnja nije dozvoljen ulazak u kuću nečlanovima obitelji. Prema vjerovanju iako su spomenute Rome spasile upravo guske vađenjem njihove jetre i srca prizivaju sreću koja je nekada bila među njima.

“U zoru 14. siječnja obitelj koja obilježava Vasilicu posjećuje osoba koju nazivaju polaznik (osoba odabrana od strane obitelji za koju se vjeruje da donosi sreću i blagostanje). Osoba sa sobom donosi novac i pšenicu koju ulaskom u kuću baca u zrak i govori: “Neka vas Bog blagoslovi. Neka vas prati sreća i blagostanje. Ove godine, a dogodine i više.” Zatim postavljaju stol za jelo i piće, za polaznika, a kao specijalitet se poslužuje paša (vrsta jela od mesa), koja se pravi od češnjaka, glave, vrata, krila i noge guske. Paša se zatim hladi kako bi se pretvorila u kruto stanje. Ta promjena paše simbolizira izbavljenje Roma iz “velike vode” i njihov dolazak na zemlju. Polaznik najprije kuša pašu, a zatim domaćin. Time izražavaju zahvalnost guski koja je spasila Rome od utapanja. Nakon što polaznik napusti kuću, svi rođaci i prijatelji posjećuju dom obitelji koja obilježava Vasilicu kako bi razmjenili čestitke. Ta se navika temelji na tradiciji i uvjerenju da duh gusaka treba povezati sve romske ljude kako bi sačuvali svoje jedinstvo. Romi proslavljaju ovaj praznik četiri dana”, objasnio je Ljatif Demir, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pri Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime