Održana 2. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma

0
120
Foto: Facebook/Vlada Republike Hrvatske

U Vladi Republike Hrvatske održana je 2. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma kojom je predsjedala potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova gđa Marija Pejčinović Burić.

Na sjednici je potvrđena Odluka Radne skupine o raspodjeli financijskih sredstava za romsku nacionalnu manjinu koja su u najvećoj mjeri usmjerena prema području obrazovanja odraslih i vrtića za djecu predškolske dobi i to za Dječji vrtić “Loptica” Čakovec, Dječji vrtić “Maslačak” Mursko Središće, POU Novak Mala Subotica, PUO Zagreb, Gospodarsku školu Varaždin, PUO Libar Slavonski Brod, PUO Brod Privatna ustanova za obrazovanje odraslih, Strukovno učilište Zagreb, Obris POU Požega i Narodno učilište Ustanova za obrazovanje i kulturu Rijeci.

Osim toga, Gradu Ludbregu je odobren zahtjev za financiranje adaptacije stambene zgrade u romskom naselju u Ludbregu u iznosu od 70.000,00 kuna.

Na sjednici su ukupno raspoređena sredstva od 338.000,00 kuna čime je Povjerenstvo uspješno rasporedilo sva dostupna sredstva u tekućoj godini.

V.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gdin Branko Sočanac najavio je kako u predstojećoj godini očekuje ubrzan rad skupine koja bi trebala nastaviti s radom već sredinom siječnja.

Predsjednica Povjerenstva, potpredsjednica Vlade gđa Marija Pejčinović-Burić, zahvalila je Radnoj skupini na odrađenom poslu te predložila da za sljedeću sjednicu, koja će biti održana početkom sljedeće godine, pripremi sveobuhvatan pregled problema kako bi se već na početku godine odredili prioriteti za godišnje djelovanje Povjerenstva.

Na samom kraju, istaknula je kako podržava ideju da se već sljedeća sjednica Povjerenstva održi van Zagreba na jednom od lokaliteta s većim udjelom romske nacionalne manjine kako bi se rad i zaključci Povjerenstva približili zajednici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime