Livia Járóka izabrana za prvu Romkinju potpredsjednicu Europskog parlamenta

0
201
Foto: Facebook/Jaroka Livia

Prošli tjedan su u Europskom parlamentu održani izbori na kojima su izabrani novi potpredsjednici Parlamenta. Među izabranima je i Livia Járóka, predstavnica Europskog parlamenta iz Mađarske i prva Romkinja izabrana u zakonodavno tijelo Europske unije.

Lívia Járóka (1974.) je mađarska političarka romske nacionalnosti. Bila je član Europskog parlamenta, izabrana u sklopu Fidesz liste 2004. godine te je ujedno i prva Romkinja izabrana u Europski parlament. Prvi Rom na toj funkciji bio je Juan de Dios Ramírez Heredia iz Španjolske koji je djelovao u periodu od 1994. do 1999. godine.

Járóka je odrasla u Sopronu, gradu u blizini zapadne granice Mađarske s Austrijom. S očeve strane je Romkinja, dok joj je majka Mađarica. Nakon što je magistrirala sociologiju u Varšavi nastavila je edukaciju na odjelu antropologije u Velikoj Britaniji s fokusom na romska pitanja i kulturu. Doktorske studije završila je 2012. godine u području socijalne antroplogije Sveučilišta u Londonu.

Osim što  predsjedava Radnom skupinom Europske pučke stranke o uključivanju Roma, Járóka je i potpredsjednica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova. Također je i članica Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te delegacije za odnose sa Indijom te zamjenska članica Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja kao i Odbora za ljudska pravu. 2014. godine se povlači s položaja europskog zastupnika, ali se vraća u rujnu ove godine nakon što je Ildikó Gáll-Pelcz napustio Europski parlament. Osim svega navedenog, Járóka je članica i Fonda za obrazovanje Roma, Europskog informativnog ureda za Rome, prethodnog odbora Zaklade Otvorenog društva te predsjedava Međunarodnom romskom unijom. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Imenovanje Járóke važno je priznanje njezinih prijašnjih napora i aktivnosti u romskoj zajednici u Europi koja broji i nekoliko milijuna. Romska zajednica se i danas suočava s problemima potpuno neadekvatnih uvjeta, izoliranih naselja bez gotovo ikakve infrastrukture, što onemogućuje njihovu integraciju, pa se susreću sa značajnim preprekama u obrazovanju i uključivanju u tržište rada, ali i za suživot s ostatkom stanovništva.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime