Obilježena 26. godišnjica stradanja Vukovara

0
113

Komemorativnim programom pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” u Vukovaru je obilježena 26. godišnjica stradanja grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U Koloni sjećanja sudjelovalo je 64 tisuće ljudi, a predvodili su je obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja koje je na putu od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata slijedio državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem s brojnim drugim izaslanstvima. U izaslanstvu Hrvatskog sabora sudjelovao je i zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

U najkrvavijoj 87-dnevnoj bitci u Domovinskom ratu poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, ranjeno je 1219, u logorima je završilo oko 7000 osoba, a za više stotina nestalih se do danas traga. Na Ovčari udaljenoj 5 kilometara od Vukovara, JNA, srpske paravojne jedinice i četnici počinili su i ratni zločin nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice u kojem je ubijeno najmanje 260 ranjenika i civila.

Vukovar je mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja 1998. godine vraćen u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime