Dodik duboko uvrijedio Rome

Ovakav nastup je uvreda za Rome, jezik mržnje i odskočna daska za generisanje podozrenja i mržnje. Baratanje ovakvim stereotipima više nama ni veze sa istinom. Hiljade Roma u BiH, prije svega mladih, zahvaljujući obrazovanju, NVO sektoru, međunarodnim naporima koji jačuju evropske vrijednosti i različitosti, ostvaruju inkluziju u društvu u kombinaciji sa očuvanjem specifične romske kulture.

Foto: pixabay.com

Izvor: Romski portal UDAR
Foto: Narodna skupština RS

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, duboko je uvrijedio Rome koristivši izlizane stereotipe za koje se mislilo da su u javnom političkom i medijskom diskursu u BiH isčezli, ili bar smanjeni.

Dodik je više puta tokom svog obračuna sa predstavnicima opozicije u negativnom kontekstu spominjao „cigane“ kao simbol lošeg, u ovom kontekstu, nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja.

Posebno upečatljivo je njegovo prisjećanje iz mladosti gdje kao ključnu životnu filozofiju navodi riječi svoga dede koje mu je uputio kada je krenuo na studije u Beograd.

„Sine, ideš u veliki svijet, sa gospodom gospodski, s ciganima ciganski“, glasio je savjet Dodikovog djeda unuku, koji je on iznio na skupštinskom zasjedanju. „Mislim da ste vi gospodin, a ne ona druga strana, i tako se ponašajte“, rekao je svom političkom oponentu, kojeg je takođe ranije na razne načine izvrijeđao. Kasnije je još na ovu temu elaborirao spominjući „cigane“ u kontekstima koje smo ranije naveli.

Iako su Romi u ovom slučaju „koleteralna šteta“, jer je Dodik prvenstveno imao obračun za političkom opozicijom u RS, ovakve riječi su uvreda za Rome, jezik mržnje i odskočna daska za generisanje podozrenja i mržnje. Baratanje ovakvim stereotipima više nema ni veze sa istinom. Hiljade Roma u BiH, prije svega mladih, zahvaljujući obrazovanju, NVO sektoru, međunarodnim naporima koji jačaju evropske vrijednosti i različitosti, ostvaruju inkluziju u društvu u kombinaciji sa očuvanjem specifične romske kulture.

Posebno je porazno što ovakve uvrede iznosi Milorad Dodik, predsjednik jednog entiteta i najjače političke stranke u državi i, po mnogima, najmoćniji političar u BiH. U svom „šou programu“, kako su njegovo prepucavanje u skupštini nazvali mediji, se izvinuo supruzi jednog poslanika, za kojeg je rekao da je „možda nervozan što ga žena vara“. Na kraju je rekao „To je poštena žena, ne znam šta mi bi da tako nešto kažem“. Iako ne bi previše ublažilo izrečene riječi, ne bi bilo zgoreg da se izvinio i Romima.

Reakcije na ove Dodikove riječi nisu previše zaokupile ni medije ni političku javnost, pa čak i dio romskog NVO sektora. No, reakcija je, ipak, bilo. Novinar Haris Ljevo u svom tekstu na www.nap.ba piše:

„Dodik u negativnom kontekstu koristi cijeli jedan narod koji je stoljećima proganjan diljem svijeta i nad kojim je počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu. Svakodnevno Dodik za svoje političke interese koristi stravične zločine koje je ustaški režim u NDH počinio nad srpskim narodom, a onda usred entitetske skupštine širi govor mržnje prema Romima koji su zajedno sa Srbima, Jevrejima i drugim narodima stradali u logoru Jasenovac od strane NDH režima. Iako se voli hvaliti pripadnicima porodice koji su kao članovi antifašističkog pokreta stradali u Drugom svjetskom ratu, Dodik, sve su prilike, nije naslijedio ništa od njih, jer da jeste ne bi koristio jedan častan narod kao što je romski da se obračunava s političkim protivnicima“, navodi Ljevo.

Admira Biberović, predsjednica organizacije EuroRom iz Tuzle u svojoj reakciji ističe:

„Smatram da nije primjereno od jednog „gospodina“ Milorada Dodika da komunicira na takav način jer to pokazuje njegov stav i mišljenje o Romima koje se svodi da su oni niko i ništa i da ne mogu nikada biti gospoda. Što, naravno, nije tačno, jer u Bosni i Hercegovini imamo mnogo uticajnih i uvaženih Roma koji nikada ne bi tako govorili i vrijeđali druge konstitutivne narode sa kojima žive i koji su im komšije. Poslije ovakvih izjava predsjednika Milorada Dodika postavlja se pitanje kako da se smanji diskriminacija prema Romima, jer obrazovan čovjek koji vodi Republiku Srpsku i utiče na stvari u državi, treba da bude primjer drugima, a ne da vrši diskriminaciju prema Romima, i to javno“, rekla je Admira Biberović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime