U Muzeju suvremene umjetnosti proslavljeno 10 godina rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”

Nakon središnjeg događaja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti koje se održalo 3. studenog i s kojeg je izvještavao Marijan Lipovac, u Muzeju su prisutni imali priliku uživati u romskim skladbama u pratnji pjevačice Adrijane Baković i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije te u orijentalnoj plesnoj skupini Apsaradha. 

0
169
Foto: Phralipen

U Muzeju suvremene umjetnosti je u nedjelju, 5. studenog, završnom svečanošću okončano obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana romskog jezika. Nakon središnjeg događaja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti koje se održalo 3. studenog i s kojeg je izvještavao Marijan Lipovac, u Muzeju su prisutni imali priliku uživati u romskim skladbama u pratnji pjevačice Adrijane Baković i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije te u orijentalnoj plesnoj skupini Apsaradha.

Prije zabavnog programa publika je pogledala dokumentarni film “KALI SARA – Prvih deset godina” redatelja Jakova Sedlara koji živopisno opisuje prvo desetljeće Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

“Ovaj film je pokazao da jedan čovjek radi razliku. Neka živi vječni optimistični duh romskog naroda i neka živi naša zajednička domovina Hrvatska”, izjavio je redatelj Sedlar.

Temelje djelovanja Saveza postavio je Veljko Kajtazi, koji je radeći s romskom djecom i mladima, kao trener i mentor u romskom Karate klubu Shiro, uočio potrebu za općim obrazovanjem, ali i veliku potrebu za učenjem romskog jezika kao materinjeg jezika u govoru i pismu. Kako bi se planski i s ozbiljnošću pristupilo edukaciji, 2007. godine osnovana je Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, koja je pokrenula projekt obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. Broj članova Udruge se povećavao, kako pojedinačno, tako i kroz članstvo predstavnika i predsjednika županijskih, gradskih I općinskih Vijeća romske nacionalne manjine. Na njihovu inicijativu, Udruga za promicanje obrazovanja Roma “Kali Sara” prerasla je u Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, a za predsjednicu je izabrana Suzana Krčmar.

“Nailazili smo i nailazit ćemo na otpor, ne samo većinske zajednici i institucija, nego i same romske zajednice čiji su problemi tako veliki da je biti sustavan i pronalaziti dugoročna rješenja nekad  kontraproduktivno u smislu organiziranja i okupljanja te stjecanja povjerenja. S druge strane da to nije urodilo plodom, i da nemamo podršku naših Roma i institucija, ne bi danas bili ovdje skupa. (…) Danas nismo ovdje da bi govorili o tim problemima, nego smo se danas okupili ovdje s našim prijateljima da još jednom potvrdimo da je KALI SARA tu, da je otvorena za sve, da ćemo zajedno raditi još 10 godina, da pokažemo romskoj zajednici tko nas sve u tome podržava, da pokažemo većinskoj zajednici i institucijama da smo spremni i organizirani i da nismo ono kakvima su nas godinama prikazivali”, dodala je predsjednica Krčmar.

FOTOGALERIJA11_2017 SDRJ
Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, svake godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika dodijeljuje nagradu za poseban doprinos u radu s romskom zajednicom. Tako su nagrade dodijeljene Jetonu Halitiju, potpredsjedniku Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i predsjedniku Nadzornog odbora Saveza Roma, Oliveri Pozaić, dugogodišnjoj članici “KALI SARE”, Đavitu Beriši, dugogodišnjem romskom aktivisti, priznatom novinaru u Njemačkoj I višegodišnjem suradniku Saveza Roma “KALI SARA”, Maji Grubišić, članici “KALI SARE”, Ramadanu Kajtaziju, doktoru medicine i suradniku “KALI SARE”, Marini Nekić, pomoćnici ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Goranu Beusu-Richemberghu, saborskom zastupniku, počasnom članu Saveza “KALI SARA”, Miri Laci, pročelniku Ureda gradonačelnika Grada Zagreba te Veljku Kajtaziju, utemeljitelju Saveza i inicijatoru mnogih projekata. Večer se nastavila kroz neformalno druženje u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime