Održan Međunarodni simpozij “Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća” u okviru Svjetskog dana romskog jezika

 • EnglishEnglish
 • Nakon središnje svečanosti na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te završne u Muzeju suvremene umjetnosti, održan je međunarodni znanstveni simpozij na temu romskog jezika i kulture u emigraciji s naglaskom na položaj Roma s Kosova koji žive u Republici Hrvatskoj.

  0
  183
  Foto: Phralipen

  Ovogodšnji Svjetski dan romskog jezika obilježen je nizom dešavanja na različitim lokacijama. Nakon središnje svečanosti na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te završne u Muzeju suvremene umjetnosti, održan je Međunarodni znanstveni simpozij na temu romskog jezika i kulture u emigraciji s naglaskom na položaj Roma s Kosova koji žive u Republici Hrvatskoj.

  Simpozij se održao nakon središnje manifestacije na HAZU-u 3. studenog u Hotelu “I” te nastavno 4. studenog na istoj lokaciji praćen raspravama i završnim zaključcima. Simpoziju su prisustovali izlagači iz Njemačke novinar i aktivist Đavit Beriša i Dejan Kajtazi, iz Francuske predsjednik organizacije Ternikano Berno Brahim Musić, s Kosova novinar Daut Qualangji, iz Srbije ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Backović i novinarka Una Beriša te ispred Romske međunarodne unije gospodin Normunds Rudevičs i Stanisław Stankiewicz. Skup su pratili i predstavnici veleposlanstava i međunarodnih organizacija.

  Romi s područja Kosova su uslijed navedenog sukoba u velikom broju emigrirali u brojne zapadnoeuropske i treće države. Mnogi od njih još uvijek nemaju rješena statusna pitanja i povrat imovine. Po završetku skupa prisutni su donijeli određene zaključke i ideje po kojima će djelovati u narednom razdoblju. Uoči simpozija predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” gđa Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi poklonili su laptope Martini Oršuš, učenici medicinske škole i Enisu Horvatu, studentu na Zdravstvenom veleučilištu za izniman uspjeh u školovanju.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime