Centralno europsko sveučilište (CEU) pokreće program romskih studija

Oslanjajući se na CEU-ovu (Central European University) dugogodišnju predanost unaprjeđenju visokog obrazovanja, istraživanja i profesionalnih prilika za Rome, odlukom Senata Sveučilišta, CEU je 1. kolovoza 2017. pokrenuo Program romskih studija.

0
89
Foto: pixabay.com

Oslanjajući se na CEU-ovu (Central European University) dugogodišnju predanost unaprjeđenju visokog obrazovanja, istraživanja i profesionalnih prilika za Rome, odlukom Senata Sveučilišta, CEU je 1. kolovoza 2017. pokrenuo Program romskih studija u suradnji s Uredom za Rome unutar Zaklade Otvoreno Društvo (RIO), Fondom za obrazovanje Roma (REF), Sigrid Rausing Trust-om i fondacijom The Velux.

Obuhvaćajući inicijativu Program pripreme Roma za postdiplomske studije (RGPP) i Roma u europskim društvima (RES), Program romskih studija nudi tečajeve vlastitim studentima i studentima CEU-a u drugih akademskih jedinica od jeseni 2017. godine.

CEU-ovo iskustvo u ovom području traje više od desetljeća. Godine 2004. Sveučilište je započelo s pripremnim Roma Access Program (RAP) kako bi se olakšao prelazak romskih studenata sa studija preddiplomskog na studij diplomskog engleskog jezika. U 2012. godini pripremni program RAP-a preimenovan je u Program pripreme Roma za postdiplomske studije (RGPP). RGPP ima za cilj razvijati ljudske resurse koji mogu voditi institucije, ideje i ljude za promicanje društvene pravde i promjena u društvu te je u svoj program od svog osnivanja uključio oko 200 romskih osoba. Više od 70% njih prihvaćeno je u prestižne diplomske programe s konkurentnim stipendijama.

Prva takve vrste u visokom obrazovanju, inicijativa Roma u europskim društvima (RES) pokrenuta je u ožujku 2016. godine, kako bi se poboljšala situacija Roma u svim sektorima  društva – na lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini putem podučavanja i istraživanja, razvoja vodstva i zajednice.

U kolovozu 2016. godine, nakon otvorenog natječaja, dugogodišnji aktivisti i romski znanstvenici Iulius Rostas i Angela Kocze imenovani su kao predsjedatelji i asistenti inicijative OIE. Više o samom projektu možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime