U Albaniji usvojen Zakon o zaštiti nacionalnih manjina, među njima i Romi

Zakonom se predviđa da pripadnici navedenih nacionalnih manjina imaju pravo na obrazovanje na jeziku manjine kojoj pripadaju u suglasnosti s ostalim zakonima kojima se detaljnije propisuje obrazovanje u Republici Albaniji

0
175
Foto: pixabay.com

U petak, 13. listopada, albanski parlament na svojoj sjednici je sa 102 glasa “ZA”, 10 “PROTIV” i jednim “SUZDRŽANIM” usvojio Zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji, među kojima su i Romi. Osim Roma, prema usvojenom zakonu, status nacionalne manjine pripao je i Bošnjacima, Bugarima, Egipćanima, Crnogorcima, Grcima, Makedoncima, Srbima i Vlasima.

Između ostalog, Zakonom se predviđa da pripadnici navedenih nacionalnih manjina imaju pravo na obrazovanje na jeziku manjine kojoj pripadaju u suglasnosti s ostalim zakonima kojima se detaljnije propisuje obrazovanje u Republici Albaniji.

Prema Ustavu Republike Albanije pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju ljudska prava i slobode te punu jednakost pred zakonom. Osim toga, imaju pravo slobodno izraziti, bez zabrane ili prisile, svoju etničku, kulturnu, vjersku i jezičnu pripadnost, pravo na očuvanje i razvoj obrazovanja na materinjem jeziku te ujedinjenje u organizacijama i udrugama za zaštitu njihovih interesa i identiteta.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime