Najava – Svjetski dan romskog jezika: Bogat program na nekoliko lokacija

U Zagrebu će se na nekoliko lokacija od 3. - 5. studenog održati bogat program povodom Svjetskog dana romskog jezika

0
264

U Zagrebu će se na nekoliko lokacija od 3. – 5. studenog održati program povodom Svjetskog dana romskog jezika. Tako će se središnji događaj otvaranja manifestacije održati u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti kojem će prisustovati politički uzvanici s početkom u 9:30 te će se program nastaviti u Hotelu I u 15:30 Međunarodnim znanstvenim skupom “Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća”. Sutradan, 4. studenog, skup se nastavlja u isto vrijeme i na istoj lokaciji. Zaključno, u nedjelju 5. studenog održat će se koncert Jazz orkestra HRT-a zajedno s projekcijom filma povodom deset godina rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” s početkom u 18:00.

Da podsjetimo, 2008. godine je u Hrvatskoj, javnosti predstavljen prvi Romsko – hrvatsko i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Stručnjaci i uglednici, okupljeni u Zagrebu, tom su prigodom pokrenuli međunarodnu inicijativu da se baš u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika. Ta je simbolika za Republiku Hrvatsku osobito važna i zbog svih njenih nastojanja u provedbi Nacionalnoga programa za Rome.

U studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. Prijedlog je usvojen, bez rasprave. Uz Svjetski dan Roma (8. travanj) i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom radu / Samudaripena (2. kolovoz) kao romski nacionalni praznik obilježava se i Svjetski dan romskog jezika kao prepoznatljiva manifestacija zagrebačkog kulturnog života.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime