Rezultati dopunskih izbora za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine

Dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine održani su jučer, 1. listopada, u općinama Podturen i Petrijanec. U općini Kotoriba nije zaprimljen nijedan prijedlog kandidacijskih lista.

0
150

Dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine održani su jučer, 1. listopada, u općinama Podturen i Petrijanec. Izbori za člana Općinskog vijeća Kotoriba nisu se održali jer Općinsko izborno povjerenstvo Općine Kotoriba nije zaprimilo nijedan prijedlog kandidacijskih lista.

Valja naglasiti da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jamči pripadnicima nacionalnih manjina zastupljenost u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Spomenuto pravo iskoristile su općine Podturen i Petrijanec koje su imale po jednu kandidacijsku listu. Tako je u općini Petrijanec s kandidacijske liste grupe birača izabran Eduard Oršoš koji je od 140 birača koji su glasovali osvojio 135 glasova. Inače, u općini Petrijanec upisano je 211 birača romske nacionalne manjine što znači da je dopunskim izborima pristupilo 66, 35 % birača. U općini Podturen od ukupno 131 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 11 birača, odnosno 8, 4%, a novoizabrani je Josip Balog s kandidacijske liste grupe birača.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime