U Varaždinu otvorena izložba “Miranda – Holokaust Roma” finskog autora Veija Baltzara

Autor izložbe naglašava bitnost simbolike izložbenog prostora u kojem sinagoga izražava potrebu za razumijevanje manjina

0
197
Foto: facebook / Veijo Baltzar

U prostorima bivše sinagoge u Varaždinu 27. rujna otvorena je izložba “Miranda – Holokaust Roma” finskog autora i društvenog djelatnika Veija Baltzara.  Izložba govori o tihom genocidu Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tijekom turneje po Finskoj razgledalo ju je oko milijun posjetitelja, a ranije ove godine mogli su je pogledati i Zagrepčani u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Otvorenju izložbe osim gradonačelnice Grada Varaždina Sandre Malenica prisustovao je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuvši da je bitno poticanje pitanja o stradavanju Roma koje se postavlja tek nekoliko zadnjih godina. Autor izložbe naglašava bitnost simbolike izložbenog prostora u kojem sinagoga izražava potrebu za razumijevanje manjina.

Foto: Aino Sederholm

Izložba je nastala u Finskoj 2012. godine i bila je izložena u njihovom Nacionalnom muzeju. Prošlog je proljeća počela svjetska turneja i dosad su je mogli, osim u Hrvatskoj, vidjeti stanovnici pet europskih zemalja – Estonije, Latvije, Slovačke i Mađarske. U bivšoj sinagogi u Varaždinu se može pogledati do 8. listopada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime