Minority SafePack – Milijun potpisa za raznolikost u Europi

Cilj inicijative je da Europska unija poduzme konkretne mjere za osiguranje opstanka svojih jezičnih i nacionalnih manjina, a da bi se to ostvarilo, potrebno je skupiti najmanje 1 milijun potpisa širom Europe

0
303
Foto: screenshot / fuen.org

Europska građanska inicijativa poziv je Europskoj komisiji da podnese zakonodavni prijedlog u područjima u kojima EU ima zakonodavnu nadležnost.

FUEN – Federal Union of European Nationalities je pokrenula Europsku građansku inicijativu pod nazivom “Minority SafePack”. Cilj inicijative je da Europska unija poduzme konkretne mjere za osiguranje opstanka svojih jezičnih i nacionalnih manjina, a da bi se to ostvarilo, potrebno je skupiti najmanje 1 milijun potpisa širom Europe iz najmanje 7 od 28 država članica (najmanje 8.250 u Hrvatskoj).

Prije više od četiri godine članovi Saveznog saveza europskih nacionalnosti (FUEN) započeli su pripreme za Europsku građansku inicijativu. Projekt je najvažnija inicijativa manjina u Europi posljednjih desetljeća. Počevši s velikim optimizmom i političkom podrškom nakon određenih poteškoća 3. veljače 2017. godine Europski sud je presudom utvrdio da odluka koju je Europska komisija donijela u rujnu 2013. godine odbivši registraciju Minority SafePack-a bila nezakonita.

Kako stoji na službenoj stranici glavni ciljevi Minority SafePack inicijative su usvajanje skupa pravnih akta kojima bi se poboljšala zaštita pripadnika nacionalnih i jezičnih manjina te pojačala kulturna i lingvistička raznolikost u Uniji. To mora uključivati mjere politika na području regionalnih i manjinskih jezika, obrazovanja i kulture, regionalne politike, participacije, jednakosti, audiovizualnog i drugog medijskog sadržaja te potpore regija (i država).

Svi građani EU-a (državljani određene države članice) koji imaju dovoljno godina da imaju pravo glasati na izborima za Europski parlament mogu svojim potpisom poduprijeti građansku inicijativu. Ispunjavanjem obrasca inicijativu možete podržati OVDJE.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime