Predstavljan projekt “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu NSUR-a”

Veljko Kajtazi istaknuo je da Rome i romske udruge moramo uključivati kao same nositelje projekata, a nikako tražiti legitimitet njihovim naknadnim uključivanjem

0
281

Romska zajednica od pokrenutih projekata očekuje rješavanje gorućih pitanja vezanih uz Rome, a ne fokusiranje na radionice, edukacije i zakašnjelo prikupljanje podataka. Rome i romske udruge moramo uključivati kao same nositelje projekata, a nikako tražiti legitimitet njihovim naknadnim uključivanjem.

—Veljko Kajtazi, saborski zastupnik

 

Projekt “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma” provodi zajednica ponuditelja Ecorys Hrvatska d. o. o. i udruga Centar za mirovne studije. Projekt se provodi u korist Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Financiran je programom IPA 2012 Europske unije, a projektne aktivnosti trajat će do 1. kolovoza 2018. godine.

Glavne aktivnosti uključuju provedbu potrebnih istraživačkih, analitičkih i edukacijskih aktivnosti, kao i aktivnosti kreiranja on-line platforme za praćenje provedbe predmetnih dokumenata. Sve to provodi se s ciljem unapređenja sustava praćenja krajnjih učinaka javne politike usmjerene integraciji pripadnika romske nacionalne manjine.

Na predstavljanju projekta, koje se održalo 15. ožujka 2017. godine u hotelu International u Zagrebu, saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je kako romska zajednica od sličnih projekata očekuje rješavanje gorućih pitanja vezanih uz Rome, a ne fokusiranje na radionice, edukacije i zakašnjelo prikupljanje podataka. Isto tako, zastupnik je naglasio da Rome i romske udruge moramo uključivati kao same nositelje projekata, a nikako tražiti legitimitet njihovim naknadnim uključivanjem, što je do sada bio slučaj. Izrazio je i zabrinutost jer su se tek u 2017. godini počeli sakupljati bazni podaci za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma čija je provedba bila predviđena za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

Istaknuo je i kako se zalaže da nacionalne institucije i ministarstva, na kojima ujedno leži i najveća odgovornost za provedbu Strategije, ponude okvir za skupljanje takvih podataka na pouzdaniji način.

U ovom projektu sudjeluju i predstavnici romske nacionalne manjine u lokalnim i regionalnim jedinicama kao mapisti, pomagači i informatori, a saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar članovi su Upravnog odbora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime